Habár az ETO SZC Futsal Club megnyerte a Ferencváros elleni döntőt az NB II-ben, a klub nem lép felsőbb osztályba. Mi több, a kisalföldi megyeszékhely egy év után ismét csapat nélkül marad. A döntés hátteréről Szabó Csaba, az ETO SZC tulajdonosa mesélt.

Nagy reményekkel futott neki a bajnoki évnek az ETO SZC, amely célként tűzte ki az azonnali NB I-be jutást. A szezon első felében több váratlan eredmény és változtatás is történt szakmai vonalon az egyesületnél, de végül bajnok lett a csapat.

Azzal a kéréssel kerestek meg egy éve, hogy a Rába ETO megszűnése után karoljam fel a győri utánpótlást és vezessem újra NB I-be a győri futsalt. A legfőbb cél az volt, hogy fiatal, saját nevelésű játékosokkal és régi győri futsalosokkal az élvonalba jussunk. Az őszt Kis János szakmai vezetésével kezdtük, de nyögvenyelősen jöttek csak a győzelmek és becsúszott két döntetlen mellett három vereség is. Ekkor több játékostól megváltunk, akik nem sokat nyújtottak a pályán – kezdte az év értékelését Szabó Csaba klubtulajdonos. – Nem volt meg az összhang a játékosok és a vezetés között, ezért döntöttem úgy, hogy egyelőre marad a szakmai vezetés. Januárban egyeztünk meg Juanrával, aki korábban bajnok volt az ETO-val, hogy vegye át a szakmai igazgatói posztot. Később a szakmai vezetésben támadt konfliktus miatt kellett távoznia Kis Jánosnak – folytatta.

Az edzői teendőket a folytatásban is Pál László látta el Juanra Calvo szakmai igazgatóval. Sikeresen beépítették az akadémistákat, akikkel végül pozitívan zárta a szezont a csapat.

Abszolút elégedett lehetek, mert a csapat teljesítette a kitűzött célt és elértük az automatikus feljutást. Ennek ellenére fájdalmas döntést kellett meghoznom tavasszal, amit áprilisban közöltem a játékosokkal. Becsületükre legyen mondva, ennek ellenére is kiharcolták a bajnoki aranyat – mondta a tulajdonos, akiben régóta érlelődött a visszalépés gondolata.

Sokan nem tudják, de az ETO névre és a -címerre csak egyéves szerződést kötöttem, amit június 30-tól nem hosszabbítok meg. Összetett háttere van a döntésemnek. Elsősorban a versenykiírással nem tudok azonosulni, mert az a hozzám hasonló »hobbitulajdonosoknak« nem teljesíthető. A mai magyar futsal nem tart ott, hogy olyan szabályt megengedjen magának, amivel a hazai nagypályás labdarúgókat kizárja a sportágból. Az NB I ráadásul nyitott státuszú bajnokság, amatőr és profi csapatok is indulhatnak benne, de így nem egyenlők a feltételek.

Mindemellett jövőre arra köteleznék az NB I-es csapatokat, hogy saját maguk készítsék el az újonnan induló futsalmagazinba a mérkőzések összefoglalóit. Az utánpótlásrendszerben ígért változások is elmaradtak, teljesen szakmaiatlan az egész és ezzel nem kívánok azonosulni – mesélte a döntés hátteréről Szabó Csaba, aki a győri önkormányzatnak is megköszönte, hogy segítették a döntés meghozásában.

A város semmilyen formában nem támogatott minket az év során, de ezzel csak megerősítettek abban, hogy nem kell folytatnom a futsalt a városban. A székhelyünk továbbra is Győrben lesz, de az NB II-ben SZC Futsal Club Győr néven indulunk amatőrcsapatként. A mérkőzéseinket Bábolnán játsszuk majd.

A Bőny SE háttércsapataként a szabályzatban előírt korosztályokat versenyeztetjük, de főképp a bőnyi és a környékbeli gyerekekre építve" – mondta a jövőről Szabó Csaba klubtulajdonos.

Ezek szerint Győr a rekordbajnok Rába ETO megszűnése után újra futsal nélkül marad.

(forrás: kisalfold.hu)